НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Голова Громради при НАЗК: «Громадський контроль має сприяти, щоб антикороргани працювали професійно та без політичного тиску»
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
1 Червня 2021
|
Голова Громради при НАЗК: «Громадський контроль має сприяти, щоб антикороргани працювали професійно та без політичного тиску»

Голова Громради при НАЗК: «Громадський контроль має сприяти, щоб антикороргани працювали професійно та без політичного тиску»

 У червні виповнюється рік, як при Національному агентстві з питань запобігання корупції запрацювала Громадська рада, уперше сформована за результатами відкритого онлайн-голосування.

 До першої річниці роботи чинної Громради при НАЗК Офіс розповідає про роботу Ради та її членів.У цьому інтерв’ю голова Громради Катерина Бутко говорить про те, чому сьогодні вкрай важливий громадський контроль за діяльністю держорганів, якими є основні пріоритети її роботи та що планує передати наступному складу Громради.

 Якою була мотивація увійти до складу Громадської ради при НАЗК?

 «Автомайдан» був однією з організацій, яка боролася за перезавантаження НАЗК, а тому громадський контроль органу після його оновлення є абсолютно логічним та послідовним кроком.

Особисто для мене мотивацією увійти до складу Громадської ради стало зокрема те, що вже кілька років я є координатором проєкту Prosud, який реалізовує наша організація.

 За цей час ми провели десятки розслідувань щодо майна суддів та інших чиновників. Однак, без працюючих антикорупційних органів та, зокрема, НАЗК ми можемо лише демонструвати шокуючі статки. Для того, щоби чиновники ставали не лише героями журналістських розслідувань, але й несли відповідне покарання, антикорупційні органи мають працювати належним чином: професійно та без політичного тиску. Й активний громадський контроль має цьому сприяти.

 У чому полягає Ваша діяльність поза Громадською радою?

 Вже шостий рік я займаюся координацією проєктів ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», зокрема проєкту Prosud, у рамках якого ми аналізуємо декларації суддів та інших держслужбовців, перевіряємо та демонструємо громадськості статки чиновників, які складно пояснити їх офіційними доходами.

Наразі основними пріоритетами організації є боротьба з корупцією в правоохоронних органах та судах. Саме судова реформа є ключовою умовою побудови сильної правової держави. Справедливі та незалежні суди здатні позитивно вплинути на роботу антикорупційних органів, проведення реформ, а отже й на життя кожного громадянина нашої країни. 

Чому, на Вашу думку, громадський контроль за діяльністю державних органів є важливим?

2013–2014 роки стали переломним моментом у формуванні громадського сектору. Фактично вперше громадянське суспільство змогло не лише спостерігати за змінами в країні, але й реально впливати на напрям та вектор руху нашої держави. Більшість реформ та позитивних змін, яких нам вдалося досягти після Революції гідності, відбулися за активної участі громадськості. Очевидно, що на сьогодні реальний громадський контроль за діяльністю державних органів є дуже важливим.

 Яких цілей Ви хотіли б досягти як член Громадської ради до кінця каденції?

 Наша Громадська рада — перша після перезавантаження НАЗК. Тож мені б хотілося під кінець нашої каденції передати наступному складу Громради чіткі критерії та орієнтири для їх майбутньої роботи. А також громадський контроль над органом, який заслужено матиме високий рівень довіри суспільства. 

Що мотивує Вас працювати у сфері антикорупції?

 Працювати в антикорупції мене, перш за все, мотивує пам’ять про те, чим довелося пожертвувати за останні роки багатьом людям заради мрії жити в справедливій та європейській державі. А також бажання втілити цю мрію та передати наступним поколінням державу, у якій за справедливість не потрібно боротися щодня, а політиків та чиновників контролювати виключно виконуючи свій громадянський обов’язок на виборах.

Громадська рада при Національному агентстві з питань запобігання корупції є колегіальним органом, що утворюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» для забезпечення прозорості та громадського контролю за діяльністю НАЗК. Усі обов’язки Громадської ради при НАЗК описані в Положенні Кабінету міністрів України від 20 листопада 2019 року.