НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
“Громадський контроль — це запорука якісного виконання держорганами своїх завдань”, — членкиня Громадської ради при НАЗК
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
29 Червня 2021
|
“Громадський контроль — це запорука якісного виконання держорганами своїх завдань”, — членкиня Громадської ради при НАЗК

“Громадський контроль — це запорука якісного виконання держорганами своїх завдань”, — членкиня Громадської ради при НАЗК

У червні 2021 року виповнюється рік, як при Національному агентстві з питань запобігання корупції запрацювала Громадська рада, уперше сформована за результатами відкритого онлайн-голосування.

Громрада є ключовим елементом для забезпечення громадського контролю за діяльністю органу. Офіс розбудови доброчесності є посередником між Громрадою та НАЗК і всіляко сприяє ефективній взаємодії між ними.

Офіс розпочинає серію публікацій про Громраду при НАЗК та її членів. У цьому матеріалі членкиня Громради Тетяна Чижик розповідає, чому вирішила увійти до складу ради, що мотивує її працювати у сфері антикорупції та про важливість громадського контролю за діяльністю державних органів.

Якою була мотивація увійти до складу Громадської ради при НАЗК?

Українське суспільство сподівалося, що прийнятий у 2014 році Закон України «Про запобігання корупції» забезпечить належне функціонування системи запобігання корупції, застосування превентивних антикорупційних механізмів, а новостворене Національне агентство з питань запобігання корупції якісно забезпечуватиме формування та реалізацію антикорупційної політики. На жаль, цього виявилось недостатньо. Ми побачили неспроможність тогочасного керівництва НАЗК забезпечити якісне функціонування інституції та наявність політичного впливу на цей процес. Це змінилося після «перезавантаження» НАЗК. Саме після «перезавантаження» Постановою КМУ розширили повноваження Громради та запровадили прозору процедуру відбору. Це перетворило Громраду на реальний інструмент громадського контролю.

Громадська рада при НАЗК є важливим інструментом громадянського суспільства, який потрібно розвивати. Адже без участі громадськості у формуванні, реалізації та моніторингу державної антикорупційної політики, без здійснення громадського контролю за діяльністю органу неможливо повною мірою забезпечити проведення антикорупційної реформи.

Для мене Громадська рада при НАЗК — це шанс якісно брати участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері запобігання корупції.

У чому полягає Ваша діяльність поза Громадською радою?

З 2017 року я надаю юридичні послуги та є членкинею громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан». Зі стихійно сформованого руху автомобілістів «Автомайдану» вдалося вирости в системну громадську організацію, яка наразі налічує понад 150 членів у різних куточках нашої країни. Завданням та місією нашої організації є боротьба з корупцією в державних органах влади та судах, а також ініціалізація суспільства для боротьби з корупцією.

У минулі роки разом із партнерами ми просували розбудову антикорупційної інфраструктури, зокрема, підтримували створення НАБУ, перезавантаження НАЗК, сприяли створенню Вищого антикорупційного суду, домоглися проведення виборчої та інших важливих для країни реформ.

У 2016 році ми започаткували проєкт «PROSUD», який є своєрідною ревізією судової системи. На сайті проєкту ми не лише зібрали інформацію щодо кожного судді в Україні — щодо їхніх статків, майна та професійної діяльності, а й публікуємо журналістські розслідування щодо найбільш одіозних суддів та прокурорів.

У разі виявлення порушень антикорупційного законодавства я направляю відповідні звернення не лише до НАЗК, а й до НАБУ, органів прокуратури України, Вищої ради правосуддя та органів суддівського самоврядування. Як результат — проведення повних перевірок НАЗК електронних декларацій, відкриття кримінальних проваджень НАБУ та прокуратурою, притягнення до дисциплінарної відповідальності ВРП.

Також протягом минулих років ми пильно стежили за конкурсами на посади в Державному бюро розслідувань і новоствореній Державній податкові службі, аналізували кожного з кандидатів та надсилали інформацію щодо кандидатів конкурсним комісіям та керівництву відповідного органу.

Ми розпочали моніторинг роботи Вищого антикорупційного суду. Так, ми не лише забезпечуємо системний моніторинг 20 справ, а й доступно та зрозуміло розповідаємо про роботу суду користувачам соціальних мереж.

Ми долучилися до проведення реформи органів прокуратури. Завдяки нашим зверненням до конкурсних комісій понад 15 прокурорів були визнані такими, що неуспішно пройшли атестацію.

Наразі ВГО «Автомайдан» продовжує адвокатувати судову реформу та домагається перезапуску Вищої ради правосуддя та ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва.

Чому, на Вашу думку, громадський контроль за діяльністю державних органів є важливим?

Ст. 5 Конституції України визначено, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Громадський контроль є однією з найбільш важливих форм реалізації демократії, способом залучення громадськості до управління державними справами.

Саме громадський контроль за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування є запорукою якісного виконання органами влади поставлених перед ними завдань та допомагає підвищити рівень довіри до них.

Яких цілей Ви хотіли би досягти як членкиня Громадської ради до кінця каденції?

Я дуже хочу, аби до кінця каденції відсоток тих, хто довіряє НАЗК значно зріс. Громадськість має усвідомлювати, що Агентство є тим органом, який дійсно забезпечує формування антикорупційної політики в Україні.

Що мотивує Вас працювати у сфері антикорупції?

З часу проголошення незалежності України минуло вже майже 30 років, а ми досі намагаємося побудувати демократичну і правову державу, як це задекларовано в ст. 1 Конституції України. Я люблю свою країну й хочу, аби в ній визнавалось і діяло верховенство права, а не грошей.

Мене мотивують не лише власні перемоги, а й перемоги громадянського сектору загалом. Коли помічаю результати нашої діяльності, це дійсно додає сил боротися за краще майбутнє нашої держави й далі.

Громадська рада при Національному агентстві з питань запобігання корупції є колегіальним органом, що утворюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» для забезпечення прозорості та громадського контролю за діяльністю Національного агентства з питань запобігання корупції.

Усі обов’язки Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції описані в Положенні Кабінету міністрів України від 20 листопада 2019 року.