НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Конфлікт інтересів в Україні: історія, роль громадськості та НАЗК
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
9 Червня 2021
|
Конфлікт інтересів в Україні: історія, роль громадськості та НАЗК

Конфлікт інтересів в Україні: історія, роль громадськості та НАЗК

Поняття конфлікту інтересів існує в українському законодавстві з 2011 року. Проте до 2014 року про нього мало говорили, а притягнення до відповідальності відбувалося значно рідше, ніж сьогодні.

Офіс розбудови доброчесності вирішив дізнатися, чому так відбувалося, а також про роль Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) у запобіганні, виявленні та притягненні до відповідальності за конфлікт інтересів на публічній службі.

🇺🇦 Конфлікт інтересів в Україні

Вперше “конфлікт інтересів” згадується в українському законодавстві у Законі “Про засади запобігання і протидії корупції”. Цей закон не розмежовував потенційний та реальний конфлікт інтересів, а відповідальність була передбачено тільки за неповідомлення про наявний конфлікт інтересів. Ці норми було змінено у 2014 році з прийняттям Закону «Про запобігання корупції».

Завдяки цьому закону було створено НАЗК, яке почало свою роботу вже наступного року. Від початку свого існування Агентство активно займається питанням конфлікту інтересів — випускає Методичні рекомендації (читайте про останнє оновлення Рекомендацій тут), створює навчальні курси. Після перезавантаження Агентства у 2020 році НАЗК також розпочало співпрацю з викривачами та наразі готує низку нових освітніх матеріалів, які пояснюватимуть особливості конфлікту інтересів, його запобігання й врегулювання.

Крім цього, НАЗК сприяє притягненню до відповідальності чиновників різних рівнів за порушення вимог законодавства у сфері конфлікту інтересів. Так, за 2020 рік НАЗК склало і направило до правоохоронних органів 239 протоколів щодо високопосадовців про адміністративні правопорушення в цій сфері.

👩‍💻 Повноваження НАЗК

Закон 2014 року наділив НАЗК низкою повноважень у сфері запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Сьогодні серед основних функцій Агентства у сфері запобігання та врегулювання конфлікту інтересів:

  • моніторинг за виконанням законодавства;
  • надання роз’яснень, методичної та консультаційної допомоги з питань застосування законодавчих актів;
  • розгляд письмових повідомлень стосовно обставин, що можуть свідчити про конфлікт інтересів;
  • внесення приписів про порушення вимог законодавства, проведення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності (водночас НАЗК не вносить приписи щодо суддів, а надає інформацію про таке порушення Вищій раді правосуддя або Конституційному Суду України).
  •  

Всередині самого НАЗК також проводиться постійний контроль за дотриманням законодавства у сфері конфлікту інтересів. Це відбувається для того, щоб забезпечити доброчесність та нульову толерантність до корупції серед працівників Агентства. Так, Управління внутрішнього контролю НАЗК здійснює моніторинг та контролює дотримання вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками.

Крім цього, відповідно до Закону «Про запобігання корупції» у держорганах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління державного органу, діють уповноважені особи та підрозділи з питань запобігання та виявлення корупції. НАЗК координує та забезпечує їхню діяльність. Вони є незалежними та  працюють над виявленням конфлікту інтересів і допомагають врегульовувати такі ситуації на місцях, а також інформують НАЗК про свою діяльність.

🤝Участь громадськості

Громадяни України також можуть брати участь у протидії корупції й, зокрема, врегулюванні конфлікту інтересів.

Так, Закон «Про запобігання корупції» (стаття 21) встановлює право громадських об’єднань та їх членів повідомляти про реальний та потенційний конфлікт інтересів суб’єктам у сфері протидії корупції, серед яких і НАЗК.

Повідомити НАЗК про такі випадки можна на офіційному сайті органу, натиснувши «Повідомити про корупцію» та обравши вказівку, що повідомлення стосується саме конфлікту інтересів. Громадськість може повідомляти про такі випадки і за телефоном +38(044)200-06-91 та на електронну пошту: anticor_reports@nazk.gov.ua.

Окрім того, НАЗК може надати роз’яснення з питань, пов’язаних з конфліктом інтересів. Для цього потрібно подати відповідний запит на сайті Агентства.

Офіс розбудови доброчесності при НАЗК активно працює, аби норми законодавства щодо конфлікту інтересів були зрозумілими не лише публічним службовцям, а й  громадськості. Адже взаємодія з громадськістю для виявлення та запобігання конфлікту інтересів підвищить ефективність таких заходів.