НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
(Не)доброчесність у спорті: що насправді допомагає перемагати
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
12 Грудня 2022
|
(Не)доброчесність у спорті: що насправді допомагає перемагати

(Не)доброчесність у спорті: що насправді допомагає перемагати

Як народжуються чемпіони та як назавжди затьмарюється їхній імідж? Чим торувати шлях до кар’єрних вершин? Що сприяє розвитку людини, клубу та в цілому спортивної сфери? Чи закріплений принцип доброчесності в змаганнях на законодавчому рівні? 

 

Ключ до спортивний успіху

 

Практика просування кар’єрними сходинками завдяки зв’язкам, грошам чи іншим схемам є недоброчесною, проте, на жаль, реальною. Та не в усіх сферах зробити це однаково легко. Важко називати гроші лише папірцями у світі, де вони надають доступ до багатьох благ. Так само не варто недооцінювати важливості соціальних контактів і корисних знайомств.  Однак, коли йдеться про кар’єрне просуванння не як формальне присвоєння посад і бутафорну статусність, а як справжній ріст спеціаліста, тут матеріальні блага програють знанням, навичкам, досвіду. А щоб отримати це все, потрібно доброчесно докласти зусиль.

Яскравим прикладом є історія українського футболіста, гравця ФК «Шахтар» Михайла Мудрика. Майбутній спортсмен народився 2001 року на Харківщині у звичайній українській сім’ї та з дитинства присвятив своє життя спорту. Сьогодні Михайло ― один із найперспективніших молодих футболістів Європи за версією УЄФА та другий найдорожчий гравець Української прем’єр-ліги.

Перший тренер футболіста розповів, що Михайло постійно працював над собою, після тренувань займався вдома або на стадіоні й продовжує це зараз. Він удосконалює спортивні навички для власного розвитку як спортсмена та якісної участі в командній грі. Тренер також переконаний, що найкращий результат підопічний ще не показав, і пророкує йому велике майбутнє.

Михайло на власному прикладі руйнує стереотип про те, що у великий спорт можливо потрапити лише «через гроші», і доводить: поєднання важкої чесної праці й таланту є складовою успішної кар’єри.

 

Як недоброчесність руйнує кар’єру та репутацію

 

На противагу людям, що рухаються до успіху в улюбленій справі завдяки старанням, є спортсмени, які обирають недоброчесний і насправді дуже ризикований шлях. Наприклад, є випадки з використанням заборонених засобів для покращення своїх результатів.

Знаковим в історії спорту є допінговий скандал російської олімпійської збірної, який трапився 2017-го року. Тоді близько 300 спортсменів запідозрили у вживанні заборонених стимулювальних речовин задля покращення фізичних можливостей та отримання переваги над суперниками під час змагань.

Якими ж були наслідки? Уже в грудні 2019-го Виконавчий комітет Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) на чотири роки позбавив Росію права брати участь у великих міжнародних турнірах, включно з Олімпіадами й чемпіонатами світу. А у 2020-му Спортивний арбітражний суд відхилив скаргу російського антидопінгового агентства на рішення WADA, заборонивши російським спортсменам протягом наступних двох років виступати на великих міжнародних змаганнях під прапором рф та відсторонивши осіб, що користувалися допінгом.

 

Свіжий кейс: гросмейстерська недоброчесність

 

А нещодавно відбувся найгучніший шаховий скандал із часів «туалетного скандалу» 2006 року. У вересні чемпіон світу з шахів Магнус Карлсен опублікував заяву, у якій звинуватив 19-річного гросмейстера зі США Ганса Німанна в шахрайстві, та відмовився грати з ним у майбутньому. Згідно зі звітом найбільшої у світі шахової інтернет-платформи «chess.com», Німанн провів понад 100 «підозрілих» ігор (частина турнірів була з призовими фондами), використовуючи заборонений штучний інтелект.

Які наслідки та перспективи для юного гросмейстера?

  • chess.com заблокувала його обліковий запис
  • Німанна відсторонили від турніру Global Championship із мільйоном доларів призових
  • Міжнародна організація шахістів (ФІДЕ) розпочала власне розслідування, за результатами якого Німанну можуть заборонити брати участь у будь-яких турнірах під своєю егідою протягом тривалого часу або назавжди.

Ось так недоброчесність здатна заблокувати кар’єрний ріст і зіпсувати імідж.

 

Доброчесність у спортивних правилах

 

Із Закону України «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань»:

Спортивні змагання повинні відбуватися за правилами чесної гри. 

Правила чесної гри (Fair Play) ― це загальновизнані у спортивному товаристві морально-етичні зобов’язання спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу, які беруть безпосередню участь у спортивному змаганні, посадових осіб у сфері спорту строго дотримуватися правил змагань, не допускати заборонених прийомів і методів боротьби, грубощів, шахрайства, інших протиправних діянь як засобів досягнення спортивних результатів.

Тобто в Україні на законодавчому рівні закріплена засада чесності в спорті. Крім цього, аналогічний принцип передбачений і в локальних актах. Наприклад, у Регламенті Чемпіонату України з футболу серед команд клубів Української Прем’єр-Ліги сезону 2022/23 вказано, що змагання проводяться “за принципами Чесної гри”. Коли спортивні асоціації та організатори змагань імплементують і мають можливість закріплювати норми доброчесності в актах, що регулюють спортивну діяльність, вони таким чином вдосконалюють цілу сферу.