НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Недоброчесність у часи пандемії: як корупція посилює світову кризу
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
4 Лютого 2022
|
Недоброчесність у часи пандемії: як корупція посилює світову кризу

Недоброчесність у часи пандемії: як корупція посилює світову кризу

Початок нового року — час планування, амбітних цілей і великих мрій. Кінець року — це завжди про підбиття підсумків. Поки люди ставили галочки в особистих щоденниках навпроти пунктів «прочитати 50 книг», «записатися на курси з англійської», «провести відпустку за кордоном», міжнародні організації аналізували 2021-ий рік у глобальних вимірах і масштабах. 

Наприклад, U4 — постійний центр при науково-дослідному інституті з досліджень розвитку CMI (Норвегія) — у грудні опублікував матеріал, присвячений впливу корупції на кризу системи охорони здоров’я протягом року. 

 

Пандемійний 2021-ий у цифрах 

 

Підбиваючи підсумки минулого року, центр U4 навів такі дані: понад 262 млн випадків захворювання на COVID-19, 5,2 млн смертей, близько 8,2 млрд забезпечених доз вакцини по всьому світу. Водночас із загальної кількості доступних доз лише 5,8% відправлено в країни з низьким рівнем доходу. Крім цього, станом на 2021-ий тільки 1 із 4 африканських медичних працівників повністю вакцинований проти COVID-19. Тобто фактично багато людей із країн третього світу, які працюють у самому епіцентрі ризику, досі залишаються незахищеними.

До основних факторів, що зумовили таку ситуацію, експерти зі всього світу зазвичай відносять несправедливий розподіл вакцин проти COVID-19, нестабільні національні кампанії вакцинації та вагання щодо вакцини внаслідок затяжної кризи в галузі охорони здоров’я. Наприкінці листопада 2021-го року світові лідери навіть зустрілися на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я, щоб розробити інструмент для управління глобальною відповіддю на пандемію та забезпечити більш справедливий розподіл діагностичних тестів, ліків і вакцин.

 

Без корупції не обійшлося 

 

Представники U4 зазначили, що під час таких зібрань та обговорень зазвичай не порушують питання корупції, цієї теми взагалі не помічають, незважаючи на її роль у затягуванні пандемії. Зокрема йдеться про такі негативні аспекти, як дисбаланс ресурсів, призначених для реагування на пандемію, ослаблення системи охорони здоров’я та національних кампаній вакцинації, підрив довіри суспільства та сприяння несправедливому розподілу вакцин.

 

Фальсифікації, маніпуляції, хабарі: як наживаються на пандемії 

 

U4 у своєму блозі також опублікувала важливі світові тенденції, пов’язані з корупцією в системі охорони здоров’я:

  • зростання чорних ринків фальсифікованих вакцин і сертифікатів вакцинації від COVID-19;
  • значне поширення корупції в закупівлях та укладанні контрактів, пов’язаних із пандемією;маніпулювання даними, недостатня прозорість у клінічних випробуваннях вакцин та інших методів лікування COVID-19;
  • крадіжка та розтрата коштів на COVID-19, доз вакцини та необхідного медичного обладнання;
  • маніпулювання даними, пов’язаними з випадками захворювання на COVID-19 та смертями;
  • велика корупція та захоплення держави, які разом із повільними процесами розслідування зміцнили культуру безкарності;
  • дрібна корупція, наприклад, хабарі та інші форми прибутку, під час надання медичних послуг.

А в країнах Африки, розташованих на південь від Сахари, важливу роль відіграв факт наявності попередньої корупції в секторі охорони здоров’я та цілеспрямовані кампанії дезінформації. Вони підірвали довіру громадськості до медичних втручань, підсилили суспільні сумніви щодо вакцинації та вплинули на зниження рівня охоплення вакцинами. За словами експертів U4, така тенденція може стосуватися й інших регіонів.

 

Корупція та COVID-19: світові приклади від U4

 

Кенія. Група недоброчесних осіб, переважно корумповані чиновники Міністерства охорони здоров’я, створила мережу картелів для продажу безкоштовно наданих вакцин від COVID-19. Ціна — 20 000 кенійських шилінгів (приблизно 177 доларів США).

Афганістан. У країні зафіксували розкрадання значних сум коштів, виділених на боротьбу з пандемією (2,6 млн афгані — приблизно 27 тис. доларів США).

Демократична Республіка Конго. Ситуація подібна до Афганістану: 357 млн доларів США, які Міжнародний валютний фонд виділив на боротьбу з COVID-19, публічно не облікували.

Ісламська Республіка Іран. У листопаді 2021-го року там знайшли сфальсифіковані версії вакцини AstraZeneca.

Сомалі. Нове дослідження показало, що рівень смертності від COVID-19 у країні був щонайменше в 30 разів вищим, аніж повідомляв уряд на початку 2020-го року.

Лесото. Корумповані медичні працівники країни продавали сертифікати про вакцинацію від COVID-19 менше ніж за 20 фунтів стерлінгів (приблизно 700 грн).

Австралія. На контрасті з цінами в Лесото: в Австралії зафіксували випадки, коли недоброчесні пацієнти пропонували лікарям хабарі в тисячі доларів США за підроблені сертифікати про вакцинацію.

Отже, як точкові прояви недоброчесності, так і масштабна корупція в часи пандемії послабили світову систему охорони здоров’я. Поготів вони продовжують негативно впливати на швидкість її відновлення. Пріоритетними в такий складний період мають стати питання прозорості, підзвітності та доброчесності.