НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Від економіки до інформбезпеки: чому піратство у сфері авторського права – масштабна проблема
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
24 Жовтня 2022
|
Від економіки до інформбезпеки: чому піратство у сфері авторського права – масштабна проблема

Від економіки до інформбезпеки: чому піратство у сфері авторського права – масштабна проблема

Коли ви чуєте слово “пірат”, яка перша асоціація виникає? Може, відразу згадуєте Джека Горобця з фільму «Пірати Карибського моря» або ж сомалійські угрупування, які полюють на судна? А як щодо авторського права?


Справді, у загальному розумінні пірати – це розбійники, які діють “на воді”: нападають на судна, захоплюють їх, вчиняють розбої та грабежі. То до чого тут авторське право? Річ у тім, що паралельно із соціальним і технологічним розвитком людства піратство набуло нової, не менш небезпечної, шкідливої форми. Воно “захопило” ще й сферу авторського та суміжного права. 


“Беззбройне” піратство та юридична площина


Із Закону України «Про авторське право і суміжні права»: 

піратство у сфері авторського права і (або) суміжних прав – це опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників творів (у тому числі комп’ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм, незаконне оприлюднення програм організацій мовлення, камкординг, кардшейрінг, а також Інтернет-піратство, тобто вчинення будь-яких дій, які відповідно до цієї статті визнаються порушенням авторського права і (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет. 

Як бачимо, закон детально описує дії, що вважаються піратством. 


Камкординг: що це та як на ньому недоброчесно заробляють 


Насамперед піратство є порушенням авторського чи суміжного права особи, тобто особистих немайнових і майнових прав авторів та їх правонаступників, які пов’язані зі створенням та використанням творів науки, літератури й мистецтв, а також права виконавців, виробників фонограм, відеограм та організацій мовлення. 

Наприклад, якщо ви без дозволу правоволодільця записуєте фрагмент фільму в кінотеатрі на смартфон, то вчиняєте камкординг (різновид піратства) та порушуєте авторське право особи, яка офіційно може показувати стрічку. Здавалося б, у таких діях немає злих намірів. Можливо, людина просто хоче записати хороший момент із фільму на пам’ять. Однак камкординг – недоброчесне заняття власників піратських сайтів. Вони не сплачують за ліцензію на стрічку, розміщують на власних ресурсах “таємні” записи з кінотеатру й так заробляють гроші за рахунок чужої інтелектуальної й фізичної праці. Це аморально й поготів заборонено законом. Тож такі дії можуть слугувати підставою для кримінально-правової відповідальності. А як же бути з “уривком на пам’ять”? Можна звернутися до профільних фаншопів або ресурсів, що мають дозвіл на розповсюдження відеозаписів. 


Вплив піратства на економіку


Піратство наносить значну економічну шкоду як авторам чи правоволодільцям, так і державі та її громадянам. Коли ви переглядаєте або поширюєте фільми й серіали на піратських ресурсах, завантажуєте музику на сайтах, які не мають дозволу на її розповсюдження, виробники цих творчих продуктів не отримують коштів. Відповідно, вони сплачують менше податків державі, а держава зі свого боку виділяє менше фінансів на різні програми. Зв’язок простий, хоча не для всіх очевидний із першого погляду: що більше коштів отримав би автор, то більше можливостей було б у громадян. 

Автори ресурсу “TechCrunch”, який спеціалізується на технологічних новинах, провели дослідження та з’ясували, що один стримінговий сервіс “Netflix” щомісяця може втрачати близько $192 млн через піратство. Тобто потенційно за рік ця сума сягає $2.3 млрд! Тільки уявіть, скільки нових проєктів не побачило світ через незароблені кошти та скільки податків недоотримала держава внаслідок таких недоброчесних дій. 

До речі, згідно з дослідженням Європейської комісії Україна – у переліку країн, де розвинене піратство. Отже, усі могли б отримати більше: і наша держава загалом, і сфера кіно зокрема, й окремі громадяни. 


“Вірусна” недоброчесність


Ще один аргумент проти піратства – інформаційна та технічна небезпека. За даними кіберполіції, близько 50% популярних в Україні піратських ресурсів походять із території рф. В умовах війни користування такими сайтами, особливо російськими, є небезпечним для наших гаджетів та персональних даних. Під час завантаження неліцензійного програмного забезпечення виникає ризик отримати «в подарунок» вірус, що може спричинити серйозні проблеми. А, як відомо, профілактика – це значно краще, ніж лікування. 


Як убезпечити себе


Насамперед радимо вам ознайомитися із Законом України «Про авторське право і суміжні права». Зокрема, стаття 50 допоможе детальніше розібратися, що є піратством та які дії точно заборонені. 


І кілька простих рекомендацій:

 

  • користуйтеся ліцензійними стримінговими відео- та аудіосервісами, програмним забезпеченням;
  • якщо заходите на альтернативні безплатні ресурси, переконайтеся, що вони працюють законно (наприклад, надають доступ до деякого безкоштовного контенту, проте все одно мають ліцензії). І надійність теж перевірте;
  • не записуйте фрагментів відеофільмів у кінотеатрах та не поширюйте їх;
  • пам’ятайте, що піратство – це фактично крадіжка, тільки предметом є нематеріальне благо. Наслідки, як ми з’ясували, невтішні для багатьох, зокрема вас особисто та державної економіки;
  • діліться інформацією про шкоду піратства зі знайомими та поширюйте доброчесні наративи.