НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Побутова корупція: огляд ключових досліджень
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
8 Липня 2021
|
Побутова корупція: огляд ключових досліджень

Побутова корупція: огляд ключових досліджень

Корупція традиційно потрапляє до топ-3 проблем України за результатами різних соціологічних досліджень. Більшість українців вважає, що саме політична корупція (на найвищому рівні) становить найбільшу загрозу, проте вона проявляється в різних життєвих ситуаціях та необов’язково у верхівці влади.

Команда Офісу розбудови доброчесності вирішила дізнатися, що думають громадяни України про побутову корупцію, тобто про ті випадки корупції, з якими ми стикаємося в повсякденному житті. 

 Для цього ми зібрали ключові дослідження останніх років на цю тему.

 

  1.     Опитування «Корупція в Україні: сприйняття, досвід, ставлення», проведене влітку 2018 року Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!»:

 

  •         респонденти вважають побутову корупцію менш серйозною проблемою, ніж корупцію політичну: понад 90 % опитаних вважають корупцію на найвищому рівні дуже серйозною проблемою, побутову — трохи більше ніж 80 %, а корупцію в бізнесі — 72 %.
  •         водночас понад третина українців готова долучитися до різних форм боротьби з корупцією (36,4 %).

 

  1.                 «Всеукраїнське муніципальне опитування» соціологічної групи «Рейтинг» 2019 року від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту:

 

  • за даними опитування в різних областях від 68% до -89 % респондентів оцінили корупцію на рівні міської влади як суттєву чи вважають її «скоріше проблемою» у своєму місті;
  • корупційні випадки траплялися зі схожою частотою з 2015 до 2019 років (Індекс частоти корупційних випадків коливався від 0,4 до 0,6), а поміж регіонів із найвищим рівнем корупції були Чернівці, Харків та Одеса;
  • найчастіше опитані мали досвід хабарів у медичних установах (31 %) й освітніх закладах (17 %), а також у поліції (8 %), установах ЖКГ (6 %) та для отримання послуг від реєстраційних/дозвільних і податкових органів (4–5 %).
  • від 23 % до 42 % громадян особисто (або їхні знайомі) робили подарунок або давали хабар представникам місцевої влади. При цьому, від 3 % до 11 % опитаних робили це частіше п’яти разів упродовж останніх двох років. У той час, як 52 %-75 % не доводилося вдаватися до корупції за той самий період;
  • більшість українців роблять висновок про рівень корупції в країні з інформації, яку чують у медіа (від 17 % до 42 % у різних областях). На другому місці — особистий досвід, на третьому — досвід родичів і знайомих. Ще менше українців формують свою думку на основі  матеріалів із соціальних мереж (від 6 % до 14 %), і тільки 0 %-4 % громадян вважають, що в Україні немає корупції.

 

  1.                 «Опитування громадської думки для оцінки змін в обізнаності громадян щодо громадських організацій та їхньої діяльності» 2019 року, проведене на замовлення міжнародної організації PACT в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID):

 

  • менш ніж 10 % українців брали участь в антикорупційних активностях — повідомляли про корупцію офіційних осіб (1,9 %), доповідали про корупцію в медіа (1,9 %), використовували онлайн-інструменти, щоб анонімно повідомити про корупційні чи виборчі порушення (1,7 %). Водночас готові повідомляти про випадки корупції, свідками яких вони стали, 39 % опитаних, а доєднатися до мітингів проти топчиновників-корупціонерів — 42 %;
  • опитані вірять, що боротися з корупцією допоможуть недержавні агенти та зменшення ролі влади: з вересня 2017 зросла віра населення в те, що медіа відіграють суттєву роль у подоланні корупції (з 8,9 % до 20,3 %), як і неурядові організації — так вважають від 3,8 % до 11,8 %. 
  • схожими із попереднім дослідженням були відповіді на запитання про те, чи доводилося респондентам/їхнім близьким вдаватися до корупції — 39 % відповіли «так», тоді як 53 % — «ні»;
  • 44 % українців вважають, що надання хабаря, неофіційних послуг або подарунків не може бути виправданим, навіть якщо це необхідно для вирішення важливої для них проблеми. Водночас 17 % виправдовують корупційну поведінку. 41 % опитаних впевнені, що не зможуть отримати послуги (наприклад, медичну допомогу або вищу освіту) без хабаря;
  •  третина опитаних (34 %) вважають, що хабарництво є невід’ємною частиною українського менталітету;
  •  той, хто пропонує хабар, має нести таку ж відповідальність, як і той, хто його бере — так вважає більшість (61 %) українців, тоді як 25 % з ними не погоджуються.

 

Таким чином, згідно з опитуваннями, українці визнають, що корупція є серйозним викликом, і більшість з респондентів безпосередньо стикалися з нею. Попри це, лише десята частина опитаних повідомляє про факти корупції правоохоронним органам, медіа чи в інший спосіб. 

Офіс розбудови доброчесності вірить, що доброчесність стане новою нормою в Україні. Ми закликаємо повідомляти про факти корупції в НАЗК чи відповідні правоохоронні органи.

Надіслати до НАЗК повідомлення про корупцію ви можете за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/povidomyty-pro-koruptsiyu/