НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Прозора школа: досвід ліцею ім. Тараса Шевченка
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
28 Листопада 2022
|
Прозора школа: досвід ліцею ім. Тараса Шевченка

Прозора школа: досвід ліцею ім. Тараса Шевченка

Уже майже три місяці триває пілотний проєкт Офісу доброчесності НАЗК “Прозора школа”. За цей час педагоги 16 закладів освіти з різних куточків України здобували нові знання й опановували інструменти, аби навчати доброчесності своїх учнів. Адже головна мета проєкту у співпраці зі школами якісно трансформувати освітнє середовище, запровадити навчання з антикорупції та доброчесності. 


Про те, як до реалізації цієї цілі крокує ліцей ім. Тараса Шевченка Кропивницької міської ради, читайте далі.


Учні 4-х класів закладу почали заняття, присвячені доброчесності, зі
знайомства з Інт’ОКом. Це головний персонаж корисних матеріалів від ГО “Смарт Освіта”, що супроводжує дітей у процесі навчання. Ім’я “Інт’ОК” походить від гри слів: “Інт” означає “integrity” — “доброчесність” з англійської, а “ОК” — це згода, добре.

Дітям сподобалися уроки доброчесності. Особливо цікавими були вправи “Яких правил ми дотримуємося” та “Вільний мікрофон”,  — розповідають учителі ліцею ім. Тараса Шевченка. — А разом із героєм Інт’ОКом вони тепер закликають: “Скажімо доброчесності «Так!».

 

Для п’ятикласників педагоги закладу організували урок “Доброчесність тут і зараз: величний народ величної країни”, під час якого говорили про видатних українців, волонтерський рух, національну культуру, досягнення талановитих людей у різних сферах. Інші заняття були присвячені також академічній доброчесності, дезінформації та кібербезпеці. До речі, основні правила поведінки в мережі діти можуть дізнатися з освітнього мультсеріалу  “Доброчесність онлайн”.

Для учнів 9-х класів учителі провели заняття в межах антикорупційного курсу. Так, один із уроків був присвяченій темі “Корупція краде можливості”. Ліцеїсти обговорювали негативні наслідки цього згубного суспільного явища та можливість боротьби з ним. Зокрема, вони дізналися про діяльність спеціалізованих антикорупційних інституцій в Україні.

Також 9-класники ліцею ім. Тараса Шевченка під час тематичних занять антикорупційного курсу ознайомилися з поняттям конфлікту інтересів, тренувалися розпізнавання його та аналізували, як чинити в ситуаціях, коли такий конфлікт виникає.

Долучайтеся до хвилі доброчесності й ви!