НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Прозора Школа: як Ізянський ЗЗСО будує доброчесне освітнє середовище
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
27 Жовтня 2022
|
Прозора Школа: як Ізянський ЗЗСО будує доброчесне освітнє середовище

Прозора Школа: як Ізянський ЗЗСО будує доброчесне освітнє середовище

Уже понад півтора місяця триває пілотний проєкт Офісу доброчесності НАЗК “Прозора школа”. Шістнадцять закладів із різних куточків України працюють над трансформацією власного навчального середовища та долучаються до глобальних змін освітньої сфери України. 

 

За цей час учителі та представники адміністрації проходили навчальні тренінги, відвідували вебінари, слухали лекції від експертів. Окрім цього, вони отримали якісні матеріали й інструменти, які можна використовувати під час проведення уроків та позакласних занять. І школи вже перейшли до практики!

Тож ділимося досвідом одного з найактивніших учасників ― Ізянського закладу загальної середньої освіти Хустської міської ради Закарпатської області

Педагоги школи провели уроки, бесіди й виховні години, присвячені темі доброчесності. Учні різних класів прослухали історії про відомих людей, ознайомилися з кодексом честі у навчанні, переглянули пізнавальні відеоролики й мультфільми, отримали поради з академічної доброчесності, обговорили дискусійні ситуації та сформували спільне бачення прозорого навчального середовища.

 

 

 

 

 

 

 

Старшокласники Ізянського ЗЗСО долучилися до тематичних бесід “Ми проти корупції” та “Ні! Корупції”. Вони мали змогу детальніше розібратися із цим згубним явищем, особливостями роботи антикорупційних інституцій України, ефективними методами боротьби та видами відповідальності. Формат бесіди дозволив школярам поділитися власними роздумами про майбутнє держави, де рівень корупції мінімальний. Заняття з цієї ж тематики проводили також для дев’ятикласників, зокрема бесіду з елементами дискусії “Корупція як соціальне явище”.

Крім цього, учителі-предметники й класні керівники разом зі школярами створили тематичні куточки про доброчесність та антикорупцію, а ще власні креативні постери. У молодших класах діти склали свою хмаринку слів “Що таке доброчесність?” Такі інтерактивні формати сприяють глибшій залученості учнів до процесу навчання, відповідно, і кращому засвоєнню матеріалів. А також вони посилюють взаємодію дітей як із педагогами, так і з однокласниками.

 

Крім організації активностей безпосередньо зі своїми учнями, педагоги Ізянського ЗЗСО попрацювали також в інших напрямах. Зокрема, вони провели круглий стіл-нараду “Впровадження уроків доброчесності в курсах предметів початкової та середньої ланки”. А також для поширення інформації щодо проєкту “Прозора школа” створили власну спільноту на платформі “Human”. До неї входять учителі, учні та їхні батьки. Головна мета цієї ініціативи ― прозора комунікація про заходи, активності, нововведення закладу освіти, а також побудова якісної взаємодії між усіма учасниками навчального процесу: педагогами, учнями та батьківською спільнотою.

Про активність інших учасників проєкту “Прозора школа” для побудови доброчесного середовища у своїх закладах освіти ми розповімо в наступних блогах.

Приєднуйтеся до хвилі доброчесності й ви!