НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Школа має готувати дітей до майбутнього, а не минулого, – Людмила Слива, керівниця відділу просвітницької роботи Офісу доброчесності НАЗК
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
7 Вересня 2022
|
Школа має готувати дітей до майбутнього, а не минулого, – Людмила Слива, керівниця відділу просвітницької роботи Офісу доброчесності НАЗК

Школа має готувати дітей до майбутнього, а не минулого, – Людмила Слива, керівниця відділу просвітницької роботи Офісу доброчесності НАЗК

Трохи задушлива актова зала школи на околицях великого індустріального міста. Батьки учнів та учениць третього класу зібралися в післяробочий час обговорити нововведення в освітній програмі їхніх дітей – уроки доброчесності. Вчителька, щойно пройшовши спеціальне навчання та озброївшись матеріалами з курсу, робочими зошитами для своїх маленьких учнів та учениць, натхненно розказує, наскільки важливим є цей курс і що чекатиме дітлахів протягом наступного семестру. Курс новий, учителька трохи хвилюється, але переконана: ці уроки – саме те, що закладе фундамент для успішного майбутнього не тільки школярів, але й усього суспільства.

– То про що будете розказувати, якщо коротко? – перепитав чоловік із заднього ряду.

– Зовсім коротко, певно, не вийде, – зніяковіла вчителька, – але загалом про те, що потрібно чинити правильно, навіть коли тебе ніхто не бачить, дотримуватись правил.

– Виходить, цей курс не готуватиме наших дітей до реалій життя. Доброчесність ніяких бонусів не приносить, це я вам як ФОП кажу, – усміхнувся чоловік.

Батьки збуджено загули. Здається, чоловік зачепив те, чого решта не насмілювалась озвучити протягом усієї зустрічі: світу не потрібна доброчесність, бо насправді перемагають хитрість, знайомства, хабарі.

Цю історію розказали мені колеги. Місто не назване спеціально, слова недостеменно цитовані. Проте ідея незмінна: навіщо дітям прищеплювати чесноту доброчесності, якщо це лише ослабить їх у реальному світі?

Варто розібратися, чи це дійсно так і чи немає в такій ідеї підступу?

Погляньмо, що там у світі багатих і сильних. Варто лише відкрити рейтинг Forbes 2022 року. На першому місці – відомий дивак та винахідник Ілон Маск. На другому – успішний бізнесмен Джеф Безос (якщо ім’я вам ні про що не каже, то, може, чули про Amazon?)). Рухаємося нижче. У першій п’ятірці також знаходиться Білл Гейтс (не потребує додаткового представлення), члени борда Googlе. Серед імен зі списку Forbes ви також знайдете успішних жінок, яких ще називають self-made, тобто своїм успіхом вони завдячують тільки собі та власній наполегливій праці. Даяна Хендрікс – співзасновниця організації, що є одним із найбільших дистриб’юторів будівельних матеріалів. Доріс Фішер – співзасновниця бренду одягу GAP (точно у вас чи ваших знайомих є худі з таким написом). Серед мільярдерок цього року є навіть відома співачка Ріанна.

«Ти маєш бути доброчесним та компетентним, для того щоб успішно робити складні речі», – каже Безос.

Він визначає доброчесність як одну з фундаментальних чеснот. Білл Гейтс передбачив доброчесність як цінність компанії Майкрософт та демонструє  прихильність цінностям доброчесності в професійному та особистому житті. Навряд чи цих хлопців доброчесність послабила, чи не так?

 

Сучасний світ – світ відкритих даних, новітніх технологій, невпинного інноваційного розвитку й талантів. У всіх на слуху та в топі багатьох рейтингів – інноватори, творчі люди, що «горять» своєю справою. Пристрасть до того, що робиш, – ось ключ до успіху. Це аж ніяк не хабарництво чи зловживання впливом.

 

Глобалізація та постійний обіг інформації все більше ускладнюють процес приховання залученості до корупційних скандалів, що теж спонукає високопосадовців, бізнесменів та зірок, дбаючи про свою репутацію, не бруднити руки в корупційних схемах. Натомість американська акторка кіно та серіалів Фелісіті Гаффман (Лінетт із серіалу «Відчайдушні домогосподарки») була засуджена до 14 днів в’язниці, штрафу 30 тис. доларів та 250 годин виправних робіт за звинуваченням у хабарництві й махінаціях при вступі дітей у провідні коледжі та університети країни. І якось із кар’єрою в неї після цього випадку не задалося… Принаймні фільмографія у Вікіпедії демонструє зрадницьку відсутність поповнення списку кіно та серіалів за участі акторки з того самого 2019 року. Корупція коштує дорого не тільки голлівудським акторам. Міністр юстиції Монако Філіп Нарміно пішов у відставку після скандалу про використання свого службового становища заради російського мільярдера.

Позбутися посади або зіпсувати собі репутацію можна й не вдаючись до корупційних схем. Австрійська міністерка праці та у справах сім’ї Крістіне Ашбахер була змушена подати у відставку після звинувачень у плагіаті на її адресу. Аналогічна історія трапилася з міністеркою охорони здоров’я Іспанії Кармен Монтон: недоброчесна поведінка при написанні магістерської роботи коштувала їй посади.

Але зараз історія про доброчесність у суспільстві набуває не лише відтінку особистого успіху, кар’єри, здобутків. Вона стає дечим більшим. Україна, отримавши прокляття у вигляді північного сусіда (північно-східного, якщо бути точним) і війну у ХХІ столітті на своїй землі, здобула ще дещо. Це дещо – шанс побудувати нове суспільство, суспільство рівних, успішних, вільних. І це буде неможливо зробити, якщо ми продовжимо грати за правилами, залишеними в спадок радянськими звичками.

«Школа – дзеркало суспільства», – часто чую я. Але погляньмо глибше: школа має готувати дітей до майбутнього, а не минулого. Нинішній(я) першокласник(ця) отримає право голосу не сьогодні, а через 12 років. Він(вона) здобуде свою першу роботу також десь років через 10-12. Вони через 10 років формуватимуть нову суспільну норму, творитимуть Україну, світ, у якому ми будемо жити. І в наших з вами силах навчити молодь бути відповідальною, мислити критично та стратегічно, обдумувати наслідки своїх дій. Діти мають бути кращими. Кращими за нас.

 

А курс про доброчесність третьокласникам таки прочитали. І батьки ні разу про це не пошкодували. Тепер колеги, правда, мають нову проблему – чергу зі шкіл, які хочуть інтегрувати у свої навчальні програми уроки про доброчесність для учнів. І якщо в школі вашої дитини ще немає наскрізного навчання доброчесності для всіх класів, здається, час поговорити про це з адміністрацією.


Людмила Слива, керівниця відділу просвітницької роботи Офісу доброчесності НАЗК