НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Цінності, проблеми та громадська активність українців: що показали результати дослідження PACT
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
30 Квітня 2021
|
Цінності, проблеми та громадська активність українців: що показали результати дослідження PACT

Цінності, проблеми та громадська активність українців: що показали результати дослідження PACT

Зображення Unsplash

У березні 2021 року вийшов звіт загальнонаціонального опитування про громадське залучення, яке провела Програма сприяння громадській активності «Долучайся!». 

Звіт підсумовує основні результати опитування, яке проводилося взимку 2021 року та досліджувало ставлення українців до громадського залучення, їхні цінності, переконання та проблеми. 

Офіс розбудови доброчесності проаналізував звіт та розповідає, що українці вважають проблемою номер один, чи знають, як повідомити про корупцію, та яким, на думку опитаних, є хороший громадянин. 

💡 Громадська активність: поінформованість вища за дію 

Кожен третій українець бере участь у житті свого будинку, вулиці чи району. А от участь у діяльності громадських організацій — менш популярний інструмент відстоювання своїх інтересів — в тій, чи іншій мірі до неї долучалися 17% опитаних.

Проте ці показники мають хорошу перспективу для росту з огляду на рівень поінформованості українців про різні форми участі в житті громади та держави. Наприклад, троє з чотирьох опитаних мають достатньо інформації про те, як взяти участь у мирних акціях та зібраннях. 69% українців знають, як особисто поскаржитися місцевій владі про ями на дорогах чи інші проблеми на об’єктах інфраструктури, а про можливість  зробити це онлайн — 58%.

Найнижчий рівень обізнаності — про участь у дорадчих органах місцевих чи державних структур (42%) та долучення до обговорення законопроєктів (42%).

💪 Корупція — проблема, з якою треба боротися

Корупція вже залишається питанням “номер один” для країни — вважають 47% громадян. Але коли людей питають, що зараз важливо саме для них і їхніх родин, частіше респонденти згадують про питання бідності, безробіття та доступу до медичних послуг. Натомість корупція посувається на 5 місце — майже кожен четвертий вважає її серйозною проблемою для себе особисто. 

Українці добре знають, як повідомити про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію (63%) або надіслати про це анонімне повідомлення (50%). І хоча особисто чи телефоном повідомляли про такі факти лише 5% опитаних, відсоток зацікавлених в такому інструменті один із найвищих — 33%.

Результати опитування говорять, що потрібно сприяти бажанню українців повідомляти про факти корупції, використовуючи для цього онлайн інструменти: соціальні мережі, медіа, анонімно або через сайти відповідальних держорганів. Бо за останній рік лише 1% опитаних скористався такими способами.

Водночас для частини українців саме ефективна боротьба з корупцією є маркером впровадження реформ. Кожен четвертий українець вважає, що ознакою незворотності позитивних змін мають стати судові вироки проти посадовців-корупціонерів. А кожен п’ятий повірить у зміни, коли будуть покарані місцеві корумповані чиновники.

👥 Цінності та переконання громадян

Хороший громадянин — це людина, яка добре знає свої права та може захистити їх, дотримується правил та законів, сплачує податки, знає мову та історію своєї країни, бере участь в голосуванні. Такі характеристики підтримали від 87% до 92% опитаних.

Українці цінують свободу і вважають, що вона важливіша за безпеку та добробут. У цьому переконані 59% опитаних, і лише 23% вважають інакше. А кожен другий учасник опитування впевнений, що важливо безумовно дотримуватися правил та законів.

Держава має гарантувати кожному добробут, працевлаштування та соціальне забезпечення. Таке переконання переважає серед усіх учасників опитування. Однак понад половина опитаних визнають, що добробут, робота, здоров’я та освіта більше залежать від їхніх власних зусиль. Зрештою, усвідомлення — це перший крок до активних дій. 

Більше про те, як повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції про виявлений факт корупції, за посиланням

Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні.