НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Як проект «Прозора школа» допоможе в розбудові доброчесного середовища в українських школах?  
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
1 Жовтня 2021
|
Як проект «Прозора школа» допоможе в розбудові доброчесного середовища в українських школах?  

Як проект «Прозора школа» допоможе в розбудові доброчесного середовища в українських школах?  

Чи зустрічали ви, або хтось з ваших знайомих, прояви корупції у сфері освіти? Згідно з опитуванням, проведеним Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) в 2020 році, 57%  українців стикались з примусовими внесками в дитсадках і школах. Так відбувається, бо корупційні практики на побутовому рівні вже є усталеною нормою поведінки і не сприймаються як порушення моральних чи правових норм. Проте, як показує досвід західноєвропейських країн, успішне суспільство – це доброчесне суспільство. А доброчесні цінності мають формуватись ще зі школи.

Саме тому НАЗК оголосило поточний навчальний рік «роком доброчесності в освіті» і розпочало проект «Прозора школа». Мета проекту – розбудова доброчесного середовища в школах через взаємодію всіх учасників навчального процесу. Адже побудова доброчесного шкільного середовища неможлива без співпраці вчителів, шкільної адміністрації, батьків та учнів.

Яка ситуація в школах зараз?

Корупція впливає на життя майже кожного учасника  навчального процесу, а для вчителів та батьків вона залишається особливо чутливою.

Втім школярі не завжди можуть ідентифікувати корупцію, вчителі не володіють достатньою інформацією про неї, а адміністрації шкіл – не знають про корупційні ризики та як їх враховувати в своїй діяльності.

Окремі ініціативи, спрямовані на підвищення доброчесності у сфері освіти України, вже реалізовані громадськими, донорськими та державними організаціями. Наприклад, створені навчальні інтерактивні матеріали з питань антикорупції та тренінги для вчителів про те, як використовувати ці матеріали на уроках. 

Але нетерпимість до корупції не може сформуватися лише через один, або декілька навчальних курсів. Необхідно в цілому створювати доброчесне середовище в школах для повноцінного формування особистості. 

Що передбачає проект «Прозора школа»?

Для кожного з учасників навчального процесу заплановані окремі активності та матеріали.

Для педагогів Офіс доброченості НАЗК спільно з експертами освітянського середовища створюють серію курсів, які допоможуть розібратися з поняттям доброчесності та з тим, як його популяризувати серед дітей. У межах цих курсів вчителі навчаться розпізнавати прояви корупції в освітній сфері та ознайомляться з доступними інструментами її запобігання.

Для тих педагогів, які хочуть отримати швидкі відповіді на нагальні питання, Офіс запустить серію просвітницьких відеороликів. 

Щоб навчання доброчесності (integrity education) не оминуло школярів, в рамках проекту «Прозора школа» запланована інтеграція антикорупційного блоку у навчальний процес. У межах проекту буде розроблено навчальний курс про антикорупцію, методичні рекомендації для проведення тижнів доброчесності серед учнів та рекомендації щодо наскрізного вивчення теми доброчесності. Ми прагнемо сформувати перелік інструментів, практик та навчальних матеріалів, які сприятимуть залученню школярів в рамках посилення прозорого та доброчесного шкільного середовища.

Проте для створення доброчесного шкільного середовища недостатньо лише навчальних програм або активностей. Ми переконані, що школа як інституція має демонструвати прозорість та відкритість. Саме тому в межах проекту окрема увага приділена оцінці корупційних ризиків у діяльності шкіл та рекомендаціям про їх зменшення та запобігання. Це допоможе шкільним адміністраціям ефективно та якісно будувати всі процеси всередині школи. 

Безперечно, школа – не єдине місце, де діти навчаються чеснотам, зокрема і доброчесності. Величезний вплив на формування свідомості дітей мають батьки. Саме тому в межах проекту, разом з експертами з батьківського та освітянського середовища, розробляються інформаційні та просвітницькі матеріали для батьків. Вони сприятимуть побудові ефективномого діалогу з учителями та адміністраціями шкіл, адже комунікація є одним з найважливіших інструментів прозорого середовища. 

Слідкуйте за нами, щоб дізнаватися останні новини проекту!