НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Як у світі залучають молодь до боротьби із корупцією
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
2 Липня 2021
|
Як у світі залучають молодь до боротьби із корупцією

Як у світі залучають молодь до боротьби із корупцією

Корупція залишається проблемою номер один для українців. Так вважають 46,7 % респондентів національного опитування щодо громадського залучення, проведеного взимку 2021 року Програмою «Долучайся!». Корупція з відривом обійшла інші важливі проблеми: бідність (41 %), кризу на сході (32,7 %) та безробіття (32,4 %).

Таке “лідерство” легко пояснюється. Корупційні скандали завжди на перших шпальтах медіа, а з побутовою корупцією мали справу більшість українців. Це глобальна проблема, яку непросто вирішити. Для цього мають не тільки ефективно працювати антикорупційні органи. Це ще і зміна мислення людей. І тут тон має здавати молодь.

У цьому тексті Офіс розбудови доброчесності при НАЗК розповідає, чому важливо залучати молодь до боротьби з корупцією, та як це вже роблять в інших країнах.

Рушійна сила

Кожен шостий мешканець землі — це молода людина віком від 15 до 24 років. Як правило, цей показник більший у країнах, що розвиваються. І науковці очікують, що в майбутньому частка молоді в глобальній віковій структурі тільки зростатиме. Це означає одне — молодь необхідно залучати до боротьби за соціальні зміни. Бо саме молоде покоління особливо вразливе до корупції в різних сферах: освітній (як учні, студенти), медичній (як пацієнти), у бізнесі (як клієнти чи працівники) тощо.

Як правило, молодь більш відкрита до соціальних змін та трансформацій усталених практик. За даними Глобального барометра корупції (GCB) Transparency International 2017 року кожна четверта людина у світі давала хабар. Водночас молодь до 24 років продемонструвала найвищу готовність змінювати ситуацію (58 %). Молоді люди менш зацікавлені в збереженні статус-кво, тому можуть відігравати ключову роль у боротьбі з корупцією.

Ціннісні орієнтири молоді дуже важливі, оскільки від неї залежить розвиток держави в майбутньому. Розірвати коло корупції можуть допомогти доброчесні молоді люди, оскільки саме вони будуть лідерами завтра.

Залучення через просвіту

Просвіта допомагає залучати молодь до боротьби з корупцією. Адже часто причиною толерування різних проявів корупції є саме брак знань про це явище й розуміння впливу корупції на їх життя. 

Чимало державних установ і громадських організацій працюють із молоддю, взаємодіють зі школами та університетами, розробляють навчальні програми та посібники для підвищення чутливості молоді до теми корупції.

Прикладом такої кампанії, спрямованої на молодь, є створений Transparency International  посібник під назвою «Антикорупційний набір інструментів» («Anticorruption kit»). У ньому пропонується 15 ідей для молодих активістів, які вони можуть використовувати для привернення уваги до проблеми корупції у своїх громадах.

Посібник розділений на три блоки: “Спостереження”, “Творчість” та “Мобілізація”.

«Спостереження» пропонує молоді різні інструменти, які допоможуть розпізнати прояви корупції. Це моніторинг бюджетних коштів, подання інформаційних запитів до органів влади, аналіз даних у відкритому доступі тощо.

У «Творчості» навчають, що для привернення уваги спільноти до проблеми корупції, не обов’язково вдаватись до радикальних дій. Можна використовувати м’яку силу творчості: флешмоби, ігри, театральні вистави, анімаційні ролики й через них підвищувати обізнаність суспільства про корупцію.

«Мобілізація» — це третій набір інструментів, до якого входить організація ініціативних груп, петиції, акції протестів тощо.

Усі ці методи можуть комбінуватися та використовуватися залежно від потреби. Посібник дає покрокові алгоритми та поради з їх використання, роз’яснює переваги та обмеження кожного з методів.

Молодь у дії

В Уганді місцеве відділення Transparency International зробило акцент на посиленні ролі медіа. Вони організували та провели кілька сесій для журналістів-розслідувачів і бажаний результат отримали ще під час навчання. Виконуючи практичне завдання, журналісти виявили, що будівельна фірма, яка проводила ремонти в школах, робила це з порушенням стандартів. Після того, як про цей випадок написали в медіа, компанія-підрядник написала листа-вибачення та пообіцяла усунути всі недопрацювання.

У Молдові ж провели масштабний молодіжний табір, який включав семінари на теми «Корупція та бізнес», «Корупція та журналістика», «Корупція та освіта». У рамках семінарів 70 учасників обговорили різні аспекти корупції та як їй можна протидіяти, отримали знання про законодавчу базу та наявні інструменти запобігання корупції в різних сферах.

У Лівані активісти не обмежилися лише теорією. У 2019 році в країні спалахнули протести проти корупції –  «1 % населення вкрав гроші в 99 % населення». І хоча з часом протести пішли на спад, у провінції Аккар група активістів продовжила антикорупційну діяльність, перетворившись на потужну організацію. Більшість місцевих жителів мешкають у сільській місцевості й найбільше страждають від свавілля банків та контрабанди фруктів та овочів, що знецінює вирощений ними товар. Активісти спершу супроводжували людей у банки, щоби там не змогли безпідставно відмовити у видачі коштів. А потім почали перевіряти вантажівки, які в’їжджали в країну через кордон із Сирією. І навіть зайняли митний пост. Охорона не наважилася їм перешкоджати.

Заходи та інструменти антикорупційного навчання можуть бути різними, проте щоби вони були ефективними, таке навчання повинно стосуватися повсякденного життя молоді. Це підвищить і залученість молодих, і надасть практичні навички протидії проявам корупції в повсякденному житті.