НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Заступник голови Громради при НАЗК: «Громадський контроль за діяльністю держоргану важливий і для громадян, і для держави»
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
16 Червня 2021
|
Заступник голови Громради при НАЗК: «Громадський контроль за діяльністю держоргану важливий і для громадян, і для держави»

Заступник голови Громради при НАЗК: «Громадський контроль за діяльністю держоргану важливий і для громадян, і для держави»

У червні 2020 року чинна Громадська рада при НАЗК уперше була сформована за результатами відкритого онлайн-голосування. Наразі до складу Громради входять 13 осіб.

Завдання Офісу розбудови доброчесності — ефективна взаємодія між Громрадою та НАЗК.

До першої річниці роботи чинної Громради при НАЗК Офіс розповідає про роботу Ради та її членів. У цьому матеріалі член Громради Сергій Миткалик розповідає, чого очікує від співпраці з НАЗК, чим займається поза членством у Громраді та що мотивує його працювати у сфері антикорупції.

Якою була мотивація увійти до складу Громадської ради при НАЗК?

Після «перезавантаження» НАЗК у мене з’явилося бажання долучитись до очищення «старого» органу та допомогти в ефективній роботі оновленого НАЗК. Нова інституція потребувала якісного громадського контролю та перевірки всіх нових кандидатів, які хотіли працювати в Агентстві. Також однією із причин вступу до Громради є робота ГО «Антикорупційний штаб» — організації, яка мене делегувала. Зокрема, у 2017 році був запущений чат-бот «Держслужбовець Тарас», який щороку допомагає в кампанії декларування. Також великі очікування маю від співпраці з НАЗК щодо виявлення конфлікту інтересів у рамках «Прихованих інтересів» (ред. — один із проєктів ГО «Антикорупційний штаб»).

У чому полягає Ваша діяльність поза Громадською радою?

Завдання ГО «Антикорупційний штаб» — це залучення людей до запобігання корупції за допомогою діджитал-інструментів. Серед них: Карта ремонтів, Карта коронавірусних закупівель, чат-бот «Держслужбовець Тарас», чат-бот «Медсестра Іванка», Приховані інтереси та інші. А також виявлення корупційних дій чиновників та подання відповідних звернень до контролюючих, правоохоронних та антикорупційних органів, серед яких і НАЗК.

Чому, на Вашу думку, громадський контроль за діяльністю державних органів є важливим?

Громадська рада при НАЗК має значний перелік повноважень. Зокрема, можливість членів Громадської ради брати участь у конкурсних та дисциплінарних комісіях. Це повноваження дозволяє контролювати та очищувати Агентство від недоброчесних кандидатів. Проте, через COVID-19, деякі повноваження були не повністю застосовані. Також Громадська рада має можливість надавати висновки на проєкти рішень НАЗК. Звісно, ще однією із важливих функцій є надання висновку на Звіт про діяльність НАЗК.

Тому громадський контроль за діяльністю державного органу є важливим як для громадян, так і для держави.

Яких цілей Ви хотіли б досягти як член Громадської ради до кінця каденції?

Хочеться, щоби НАЗК продемонструвало максимально відкриту для громадян державну інституцію з ефективними результатами роботи по сприянню щодо притягнення до відповідальності корупційних чиновників, захисту викривачів та реалізації антикорупційної політики в країні. Саме це зможе підвищити рівень довіри до антикорупційної інституції.

Що мотивує Вас працювати у сфері антикорупції?

Справедливість. Кожен чиновник незалежно від посади повинен усвідомлювати невідворотність покарання за скоєні злочини та корупційні правопорушення. А НАЗК — один з органів, який має не лише визначати антикорупційну політику в державі, а й активно здійснювати контроль за деклараціями, конфліктом інтересів та корупційними правопорушеннями, які, на жаль, українські чиновники полюбляють вчиняти.

 Громадська рада при Національному агентстві з питань запобігання корупції є колегіальним органом, що утворюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» для забезпечення прозорості та громадського контролю за діяльністю НАЗК. Усі обов’язки Громадської ради при НАЗК описані в Положенні Кабінету міністрів України від 20 листопада 2019 року.