НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Родинні зв’язки. Як правильно задекларувати членів сім’ї?
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Родинні зв’язки. Як правильно задекларувати членів сім’ї?

Родинні зв’язки. Як правильно задекларувати членів сім’ї?

Вказуючи особу як члена своєї сім’ї, ви повинні зазначити відомості про всі об’єкти, які йому належать та які він використовує. 

У цьому матеріалі Офіс розбудови доброчесності розбирається із вимогами Закону «Про запобігання корупції» та пояснює, як правильно зазначити членів сім’ї в декларації.

 

Почнемо з того, кого вважають членами сім’ї за Законом:

 

  1. Чоловік або дружина, що перебувають у шлюбі станом на останній день звітного періоду, незалежно від того, проживали вони разом чи ні упродовж цього періоду; 
  2. Неповнолітні діти, незалежно від того, проживали вони разом із вами чи ні; 
  3. Будь-які особи, які станом на останній день звітного періоду або сукупно не менше 183 днів протягом звітного року:
  •  спільно проживали;
  •  вели спільний побут;
  •  мали взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних).

⚠ Зверніть увагу, близькі родичі (такі як брат, сестра, батько, мати) вважаються членами сім’ї тільки за наявності ознак, які вказані у пункті 3⃣. Якщо хоча б однієї з цих ознак немає, ви можете не вказувати у декларації таких осіб як членів сім’ї.

 

❓ Що декларується?

 

Зазначаються відомості про всі об’єкти, які перебувають у власності, володінні або користуванні членів сім’ї станом на кінець звітного періоду, а також об’єкти якими вони володіли чи користувалися не менше половини днів цього періоду. 

❓ Як зазначити членів сім’ї, якщо шлюб припинено у звітному році? 

Якщо шлюб припинено, особа все одно вважається членом сім’ї за наявності таких ознак станом на останній день звітного періоду або сукупно 183 днів після припинення шлюбу: спільне проживання, спільний побут, взаємні права та обов’язки (які носять характер сімейних).

❓ Як зазначити членів сім’ї у разі їхньої смерті протягом звітного року?

Відомості про померлу особу не зазначаються у розділі «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» декларації. Водночас у відповідних розділах декларації необхідно зазначити відомості про всі об’єкти, що належали померлому члену сім’ї, якими ви володіли або користувалися не менше половини днів звітного періоду.

❓ Як заповнювати декларацію, якщо член сім’ї відмовився надати необхідну для декларування інформацію або вона йому не відома?

Якщо така інформація вам відома або ви можете отримати її з офіційних джерел (наприклад, правовстановлюючі документи, відкриті державні реєстри), ви зазначаєте у декларації всю відому вам інформацію.

У разі, коли вам та члену сім’ї відповідна інформація не відома і він не може її отримати з офіційних джерел, то у відповідних полях декларації слід обрати позначку «Не відомо».

Коли член сім’ї відмовляється надати інформацію, яку треба зазначити в декларації, й вам вона не відома і не може бути отримана з офіційних джерел, оберіть у відповідних полях декларації позначку «Член сім’ї не надав інформацію». Майте на увазі, що обрання такої позначки є підставою для проведення повної перевірки вашої декларації Національним агентством.