НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Про що свідчать інтереси та цінності українців: огляд ключових досліджень за 2020 рік
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
8 Грудня 2020
|
Про що свідчать інтереси та цінності українців: огляд ключових досліджень за 2020 рік

Про що свідчать інтереси та цінності українців: огляд ключових досліджень за 2020 рік

Ціннісний вибір та інтереси українців завжди викликають жваві дискусії. Ми в Офісі розбудови доброчесності звикли орієнтуватися на факти, соціологію та дослідження. 

Як змінюється ставлення українців до корупції? Чи готові громадяни голосувати на виборах та брати участь у суспільно-політичному житті країни? Хто, на думку українців, відповідальний за протидію корупції? Чи цікавиться молодь політикою? Та чи бачать люди зв’язок між реформами та якістю їхнього життя? 

Ми зібрали для вас огляд ключових досліджень за 2020 рік, який допоможе знайти відповіді на ці та інші запитання.

🖊️ Корупція в Україні 2020: розуміння, сприйняття, поширеність

Це дослідження провела компанія Info Sapiens в партнерстві з Національним агентством із питань запобігання корупції за фінансової підтримки Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI). В опитуванні взяли участь громадяни України, підприємці та експерти. Більшість опитаних вважають, що найбільш корумпованими інституціями в країні є митниця, суди та Верховна Рада.

У висновку дослідження порівняли дані опитувань за 2017 та 2020 роки та виявили, що населення вважає корупцію другою за важливістю проблемою в Україні, хоча загальний інтерес до антикорупційних органів суттєво знизився (з 28.9 % достатньо обізнаних до 16.6 %), як і особисте ставлення до викриття корупції (з 14.7 % до 10.1 %).

  • У державних закладах охорони здоров’я 14,6 % населення України використовують особисті знайомства для отримання вигоди, а 14,5 % пропонують грошову чи іншу матеріальну винагороду за послуги. У медичній та освітній сферах, зокрема в дитсадках та середній школі, більшість українців стикалися з вимогами «благодійних» внесків — 33.8 % та 55 % опитаних, відповідно.
  • Підприємці зазначають, що випадків корупції стало менше, зокрема у відносинах із судами, енергетичними компаніями, ЦНАПами та іншими установами. Підприємці стали частіше стикатись із корупцією в правоохоронних органах. Найбільш корумпованими опитані вважають такі сфери: земельні відносини, містобудування та будівництво великих інфраструктурних об’єктів.

 

🖊️ Світове дослідження цінностей 2020

29 жовтня 2020 року було опубліковано результати світового дослідження цінностей. В опитуванні, яке лягло в основу дослідження, брали участь українці віком від 18 до 65 років. Info Sapiens порівняли опитування 2020 року з міжнародним дослідженням цінностей 2011 року та дійшли висновку, що Україна рухається до побудови демократичної держави. Про це свідчить зміна ціннісних орієнтирів: більш поширеними стають раціональні цінності та цінності самовираження.

Про зміну цінностей свідчить:

  • збільшення кількості тих, хто вважає, що народ повинен мати більше можливостей впливати на прийняття урядом важливих рішень з 18.4 % у 2011 році до 23,8 % у 2020;
  • зростання громадської активності — громадяни частіше підписують петиції, долучаються до роботи в громадських організаціях та готові брати участь у демонстраціях, страйках, бойкотах;
  • збільшення кількості тих, для кого важливо жити в демократичній країні.

Водночас залишаються популярними й інші цінності, що свідчать про негативні зміни в демократичному розвитку України, зокрема такі:

  • знизилась частота засудження людьми отримання неправомірної державної допомоги, крадіжок, несплати податків, хабарництво;
  • зросла частка громадян, які підтримують управління країною військовими, з 13 % до 21,1 %;
  • знизилась довіра до більшості державних інституцій (суди, уряд, Верховна Рада, заклади освіти, державні установи і служби загалом). Також знизилась довіра до громадських організацій і великого бізнесу;
  • менше людей готові голосувати як на парламентських (із 62 % тих, хто завжди голосував у 2011 році залишилось 55 %, хто збирався голосувати у 2020), так і на місцевих виборах (із 61 % до 50,8 %, відповідно).