НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Міфи про корупцію в Україні
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
22 Грудня 2020
|
Міфи про корупцію в Україні

Міфи про корупцію в Україні

Зображення Unsplash

Ми часто чуємо про корупцію — по телевізору та в YouTube, на роботі й у компанії друзів, від родичів та навіть випадкових перехожих. 

Часто ці розмови переростають у справжні дискусії: ми ділимося своїм баченням того, як ефективно боротися з корупцією та як оцінювати ефективність роботи держави у цьому напрямі. 

Аби у таких дискусіях ви могли користуватися перевіреною інформацією, а не вигадками та фантазіями, Офіс розбудови доброчесності пропонує розібратися, які міфи про корупцію існують в Україні. 

ТОП-5 поширених хибних думок про корупцію в Україні:

❌ Корупція буває лише у державному секторі.

✅ Корупція можлива у будь-якому секторі у владі, бізнесі, медіа, неурядових організаціях. Наприклад, коли у бізнесі за закупівлю у конкретного виробника представники іншого підприємства просять “відкат”* це також варто вважати корупцією. 

*Відкат — платіж посадовим особам, які надаються в обмін на отримання контракту, зазвичай відкати отримують особи, які приймають рішення щодо обрання того чи іншого підрядника. 

❌ Корупція буває лише на найвищих рівнях.

✅ Загалом прийнято виділяти два рівні корупції: 

▪ велика корупція це зловживання високопосадовців, розкрадання бюджетних коштів; 

▪ побутова корупція   щоденна корупція між службовцями та громадянами. Тобто, навіть коли громадянин дає умовному працівнику ЖЕК навіть невелику суму грошей в обмін на швидке отримання документу – це теж є корупційною практикою. 

❌ Створення системи антикорупційних органів це українське ноу-хау. Загалом така практика не застосовується у світі.

✅ Створення органів із запобігання корупції є дієвою світовою практикою. Більше того, це передбачено Конвенцією ООН проти корупції, яку підписала та зобов’язана виконувати Україна. Антикорупційні органи функціонують у більш ніж 50 країнах світу, наприклад: Австрія, США, Польща, Румунія, Нова Зеландія, Малайзія, Південна Корея та Таїланд.

❌ Антикорупційні органи в Україні це величезні структури з тисячами працівників.

Постанова Уряду  визначає, що максимальна чисельність працівників у НАЗК не може складати більш як 408 осіб (станом на 24.12.2020 працює 299 особи). У НАБУ відповідно до Закону можуть працювати не більше 700 осіб. Для порівняння, гранична чисельність працівників у центральному апараті Державної податкової служби (ДПС) 1 618 осіб, ще 28 252 осіб можуть працювати у територіальних органах ДПС.

❌ Якщо нікого не “посадили” за корупцію то відповідальності немає.

✅ За корупцію та пов’язані з нею порушення може наставати кримінальна, адміністративна, дисциплінарна та/або цивільно-правова відповідальність. Тобто, держава може зобов’язати громадянина сплатити штраф або ж працівник може отримати догану від керівництва за порушення антикорупційного законодавства. Наприклад, якщо посадовець подав декларацію після спливу визначеного законом терміну це теж порушення, пов’язане з корупцією, що передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

✳ Ця публікація буде поповнюватися іншими міфами про корупцію.  Щоб дізнаватися про оновлення, слідкуйте за нами на сайті Офісу розбудови доброчесності та за нашою сторінкою у Facebook.