НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Робота антикорупційних органів в інших країнах: як їм вдалося? Норвегія
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
26 Січня 2022
|
Робота антикорупційних органів в інших країнах: як їм вдалося? Норвегія

Робота антикорупційних органів в інших країнах: як їм вдалося? Норвегія

Боротьба з корупцією й розбудова доброчесного середовища – це той шлях, який ми обрали для себе як держава та крок за кроком рухаємося до мети. Утім, багато країн розпочали цю роботу ще раніше й сьогодні вже досягли чималих результатів. 

Серед країн із низьким рівнем корупції – Нова Зеландія, Данія, Норвегія, Великобританія, Фінляндія, Швейцарія, Німеччина та інші (https://bit.ly/3H72HZL). Коли ми чуємо про їхні успіхи, часом виникає запитання: а чого не можна зробити так само, і все? 

Справа в тому, що не існує універсальної моделі для подолання корупції. Є низка дієвих інструментів, які можуть застосовувати інституції та органи в різних країнах, але й вони не універсальні. Кожна з тих країн, що досягли успіху в антикорупції, проходила власних довгий шлях, враховуючи контекст – культурний і законодавчий, бюджет країни, рівень корупції тощо. 

Саме тому ані ми, ані будь-яка інша країна не може просто взяти й повністю перейняти модель Нової Зеландії чи Швейцарії, наприклад (тільки якісь окремі практики, релевантні для наших умов).

Утім це не привід зовсім не цікавитися тим, як працюють антикорупційні органи в інших державах – і в уже успішних, і в тих, що тільки досягають успіху. Тому підготували для вас серію статей на цю тему.


Сьогодні розповімо про досвід Королівства Норвегія

 

У Норвегії державна влада розділена між парламентом, королем та Верховним судом. Це прописано в нормах конституції, яка діє в країні з 1814 року. 

▪ Населення – майже 5,4 млн (дані Світового банку за 2020 рік). 

▪ ВВП – за минулий рік цей показник був $362 млрд. У 2019 – 405 млрд, а у 2018 ще більше – майже $437 млрд (дані Світового банку). 

▪ Індекс людського розвитку. Це показник, який визначають щороку для порівняння людського потенціалу різних країн. Він враховує тривалість життя, рівень освіченості, соціально-економічну стійкість тощо. У цьому рейтингу в 2020 році Норвегія посіла 1 місце (Україна на 74-ому). http://hdr.undp.org/en/data 

▪ Індекс сприйняття корупції. Це показник, який з 1995 року розраховує міжнародна організація Transparency International на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів щодо корупції в державному секторі. У цьому рейтингу минулого року Норвегія посіла 4 місце з 85 балами зі 100. https://bit.ly/3nXHkTj 

 

Хто відповідальний за протидію корупції в країні?

 

Норвезьке національне управління з розслідування і кримінального переслідування злочинів у сфері економіки й навколишнього середовища (ОКОКРІМ) працює з 1989 року, але повноваження щодо боротьби з корупцією Управління отримало в 1994-му. Цікаво, що орган входить до Національного директорату поліції, але в окремих випадках може підпорядковуватися Державній прокурорській службі. Таким чином Управління й проводить розслідування, і пред’являє обвинувачення. А керівник органу має право самостійно ухвалювати рішення щодо початку розслідування тієї чи іншої справи.

ОКОКРІМ проводить розслідування та спрямовує до суду складні й серйозні справи національного рівня щодо економічних та екологічних злочинів, вчинених на території Норвегії. Наприклад: 

📍 ухилення від сплати податків;

📍 корупція, зловживання службовими повноваженнями й привласнення майна;

📍 шахрайство у сфері державних замовлень і неправомірне використання державних субсидій;

📍легалізація доходів від злочинної діяльності.

Залежно від тяжкості злочину правопорушники можуть притягатися як до дисциплінарної, так і до кримінальної відповідальності. Якщо суд визнає людину винною, їй може загрожувати штраф або в’язниця (до 3 або до 10 років у тяжких злочинах).