НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Що таке конфлікт інтересів та де його шукати?
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Що таке конфлікт інтересів та де його шукати?

Що таке конфлікт інтересів та де його шукати?

Чи були ви свідком ситуації, коли керівник державного підприємства брав у своє підпорядкування родича? Або депутат брав участь у голосуванні за надання у власність земельної ділянки своєму знайомому, з яким добре дружить? Чи суддя був упереджений у прийнятті судового рішення щодо своїх колег? Ці ситуації — приклади конфлікту інтересів. 

Конфлікт інтересів є складовою більшості корупційних правопорушень, у тому числі кримінальних. Дізнатися про нього можна у Законі України “Про запобігання корупції”, але ці норми не завжди зрозумілі. Тому ми вирішили розказати вам, як вчасно розпізнати конфлікт інтересів, уникнути або належно врегулювати його. 

💡 Що таке конфлікт інтересів та кого це стосується? 

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у своєму Посібнику з питань врегулювання конфліктів інтересів на державній службі пропонує таке визначення терміну конфлікту інтересів:

“Конфлікт інтересів — це конфлікт між публічно-правовим обов’язком та приватними інтересами державної посадової особи. В згаданому конфлікті державна посадова особа має інтереси, котрі випливають з її положення як приватної особи і які здатні неправомірним чином вплинути на виконання цією державною посадовою особою її офіційних обов’язків або функцій.”

Спробуємо розібратися, про що саме йдеться в цьому визначенні.

Так, конфлікт інтересів може виникнути в особи, яка наділена публічними або представницькими повноваженнями. Наприклад, у представника державної або місцевої влади, керівника держпідприємства, очільника або заступника закладу освіти, члена конкурсної або дисциплінарної комісії тощо. 

Крім цього, у такої особи має бути “приватний інтерес”, який може впливати на рішення/дії, які вона приймає чи вчиняє на роботі. Йдеться про будь-який майновий чи немайновий інтерес, який людина може мати завдяки стосункам з іншими особами (сімейним, дружнім тощо), або інтерес щодо юридичних осіб. 

Чому ж виділяють потенційний та реальний конфлікти інтересів?

Потенційний конфлікт інтересів — це наявність приватного інтересу в особи, який може (потенційно) вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення/невчинення дій під час виконання її повноважень. Наприклад,  депутат місцевої ради має бізнес у сфері будівництва і його включили до складу тендерного комітету, який розглядає пропозиції підрядників на будівництво школи в місті. Відповідно він може бути упередженим, наприклад, при відборі пропозицій підрядників. 

Водночас реальним конфліктом інтересів є ситуація,  де виникла суперечність між приватним інтересом особи та її службовими/представницькими повноваженнями. Тобто, така ситуація точно впливає на об’єктивність або неупередженість дій та рішень особи, якої це стосується. Наприклад, той же місцевий депутат голосує за пропозиції на тендері і серед них є його компанія. 

🔎 Як перевірити наявність конфлікту інтересів?

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розробило короткий тест, який допоможе визначити, чи є у вас конфлікт інтересів.

Якщо ви все ще не впевнені, чи наявний у вас конфлікт інтересів, можна звернутися до НАЗК за роз’ясненням. Для цього необхідно заповнити форму, у якій детально описати ситуацію, що може свідчити про потенційний або реальний конфлікт інтересів. 

⚙ Як діяти, якщо виявлено/підтверджено конфлікт інтересів?

Важливо розуміти, що у багатьох випадках, виникнення конфлікту інтересів можна уникнути, якщо вчасно вжити/не вжити відповідні дії.

Якщо у вас усе ж таки виник конфлікт інтересів або ви стали його свідком, слід виконати такі дії (залежно від ситуації): 

1⃣ повідомити про його наявність (бажано в письмовій формі). Залежно від ситуації, це може бути безпосередній керівник, колегіальний орган, до складу якого входить особа, НАЗК або інший орган, який визначено законом;

2⃣ не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів;

3⃣ вжити заходів для врегулювання конфлікту інтересів (протягом 2 робочих днів, з моменту повідомлення про його наявність).

Більше про те, як врегулювати наявний конфлікт інтересів, читайте тут.

Невиконання зазначених дій особою, у якої виник конфлікт інтересів, може тягнути за собою дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

📑 Якими законодавчими актами регулюється конфлікт інтересів?

Згідно з Конвенцією ООН проти корупції (2003 рік), яку підписали та ратифікували 140 країн світу, серед яких — Україна, кожна Держава-учасниця:

◾ прагне створювати, підтримувати й зміцнювати системи, що сприяють прозорості й запобігають виникненню конфлікту інтересів у публічному секторі (стаття 7) та серед державних посадових осіб (стаття 8);

◾ сприяє непояві конфлікту інтересів у приватному секторі, а також запобігає його виникненню через обмеження щодо діяльності колишніх посадовців у приватному секторі (стаття 12).

Українське законодавство у сфері конфлікту інтересів спирається на такі акти: 

🔹 Закон України “Про запобігання корупції” — визначає, що таке конфлікт інтересів, якими є його види й складові, зазначає загальні способи врегулювання;

🔹 Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України — містить положення про відповідальність за порушення законодавства у сфері конфлікту інтересів;

🔹 інші закони — врегульовують питання конфлікту інтересів у діяльності окремих категорій осіб (наприклад, у народних депутатів України або у членів органів місцевого самоврядування).

Аби бути доброчесним на публічній службі, варто знати та дотримуватися законодавства у сфері конфлікту інтересів. Читайте більше про нього у Методичних рекомендаціях, розроблених НАЗК.