НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Стратегія формування нульової толерантності до корупції: ключові положення
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Блог
13 Грудня 2021
|
Стратегія формування нульової толерантності до корупції: ключові положення

Стратегія формування нульової толерантності до корупції: ключові положення

Минулого тижня команда Офісу доброчесності НАЗК презентувала Стратегію формування нульової толерантності до корупції. Цей документ визначає бачення, підходи та інструменти для ведення просвітницької діяльності для формування у громадян нульової толерантності до корупції. 

Усі дослідження останніх років показують, що українці вважають корупцію однією з ключових проблем у нашій країні. І це цілком справедливо, адже корупція у різних сферах та масштабах безпосередньо впливає на якість нашого життя. 

Разом із цим дані показують, найбільше громадян турбує політична корупція, тоді як побутову люди часто сприймають нормально. Простими словами, українці хочуть, щоб високопосадовці не займалися корупцією, але одночасно із цим чимало людей вважає, що дати хабар для вирішення свого побутового питання – це не страшно. 

Утім, міжнародний досвід свідчить, що ефективна протидія корупції включає як запровадження ефективних антикорупційних інструментів, так і зміну поведінки громадян в частині толерування корупції. 

Для цього державні інституції та суспільство мають працювати у партнерстві. Антикорупційні органи – якісно виконувати свою роботу у частині виявлення та запобігання корупції, а також щодо притягнення до відповідальності порушників закону. А громадяни повинні дотримуватися законодавства. 

 

Що пропонує стратегія? 

 

Підходи, як у партнерстві з іншими державними органами працювати над підвищенням рівня довіри до держави через ефективну роботу в основних антикорупційних напрямках. Вони, своєю чергою, визначені Антикорупційною стратегією на 2021-2025 роки:

▪️оптимізація функцій державних органів; 

▪️цифрова трансформація та доступ до відкритих даних;

▪️запровадження зручних законних сервісів на противагу нелегальним та корупційним;

▪️невідворотність відповідальності за порушення законодавства. 

Також ми розуміємо, що дуже важливо продовжувати роботу над тим, щоб зробити доброчесність новою суспільною нормою. Адже доброчесна поведінка кожного з нас також є одним з дієвих інструментів запобігання корупції. Тому просвітництво є основою діяльності команди Офісу доброчесності НАЗК. 

Розробка та просування навчальних курсів і програм, інтеграція доброчесності в освіту на різних рівнях, цікаві та корисні проєкти для молоді та освітян, співпраця з різними стейкхолдерами – усе це та багато іншого вже входить до наших робочих планів. 

Тож слідкуйте за оновленнями та приєднуйтесь до хвилі доброчесності!