НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Українські інструменти навчання доброчесності
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Українські інструменти навчання доброчесності

Українські інструменти навчання доброчесності

«Ваше майбутнє лише у ваших руках», — навчають дітей у дитинстві. Але забувають додати, що в цих же руках, хоч поки маленьких, також доля цілого суспільства. Дорослі, почувши таке, може, і злякалися б масштабів відповідальності. Для дітей же це супермісія, виклик, шанс заявити: «Я ще школяр, але погляньте, який свідомий!»

Не секрет, що звички й моделі поведінки, закладені в ранньому віці, пускають дуже міцне коріння. Відповідно, дорослі — авторитетні «ментори» у світі дитинства — повинні усвідомлювати серйозність своєї ролі в житті молодого покоління. Правильні орієнтири й цінності, найкращі приклади, якісні інструменти — усе це зі сфери відповідальності батьків та, що не менш важливо, педагогів.

2018-го року Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) випустила рекомендації щодо навчання суспільної доброчесності. Головною метою була «м’яка» пропаганда та, як очікуваний наслідок, зменшення толерантності до порушень суспільних стандартів у світі.

Офіс розбудови доброчесності НАЗК, врахувавши міжнародний досвід, розпочав проєкт «Прозора школа» для впровадження антикорупційного блоку в шкільну програму. В арсеналі інструментів — освітні активності, матеріали для всіх учасників навчального процесу, спеціальні курси для вчителів. Дещо вже втілено, щось проходить тестування, щось — на етапі розробки.

А поки знайомтеся зі вже доступними інструментами для навчання доброчесній поведінці в шкільному середовищі.

 

Теорія: база й нічого зайвого


Мета: ознайомитися із загальними поняттями доброчесності, суттю боротьби з корупцією. Значна перевага — структурованість матеріалів. 

Уроки громадянської освіти

Міністерство освіти та науки України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) розробило WEB-майданчик, на якому учні 10 класів зможуть пройти курс громадянської освіти (+ необхідні матеріали на тему). Що круто? Легкий доступ, зручність використання та автоматизація навчальних процесів.

Покрокова інструкція для молоді «Організуй свій захід»

«Якщо ви колись думали про те, щоб організувати власний захід, аби, наприклад, захистити місцевий парк, підтримати мир, зберегти культурну або подолати корупцію, наш матеріал стане вам у пригоді», — анонсують автори на початку інструкції. За форматом це невелика ілюстрована книжка на 76 сторінок. Видали її за підтримки USAID, аби доступно пояснити молоді процедуру організації публічного заходу, який буде мати соціальний ефект і сприятиме позитивним змінам у суспільстві.

«Абетка реформ»

Щоб ознайомити дітей та дорослих із новими явищами, реформами та сучасними тенденціями, важливими для суспільства, команда студентів восьмого набору Відкритого університету реформ створила «Абетку реформ». Перевага в тому, що поняття пояснені простою мовою завдяки формату казок. До речі, книга дійсно нагадує абетку: усі слова та словосполучення розташовані в алфавітному порядку (від «антикорупції» до «ювенальної юстиції»).

 

Навчальні курси (куди ж без практики?)


Мета: не тільки здобути теоретичні знання, а й оволодіти практичними навичками. Використовувати їх можна як зараз, так і в майбутньому. Інформацію про корупцію та боротьбу з нею учасники курсів отримують від фахівців, що працюють у відповідній сфері.

Курс «Боротьба з корупцією»

Містить необхідні знання для розуміння явища корупції та її ролі в українському суспільстві, економіці та політиці. Курс розроблений за участі Центру протидії корупції Anti-Corruption Research and Education Centre в Києво-Могилянській академії, Transparency International Україна та видання «Наші Гроші». Курс має два рівні базовий та експертний (залежать від початкового рівня знань слухача).

Школа свідомого громадянина

Це програма громадянської освіти, яку створили засновники «Відкритого Університету Майдану» та ініціатива «Діалоги на Майдані» з метою формування активного громадянського суспільства в регіонах України. Програма передбачає теоретичну та практичну підготовку. Слухачі можуть розвинути навички критичного та креативного мислення, здобути нові знання для успішної роботи із соціальними проєктами та поглибити розуміння проактивної громадянської позиції.

 

Антикорупційні ігри


Мета: додати в
навчальний процес легкості й креативності, запропонувати школярам рольові моделі 

Гра «Державотворець»

Її створили за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, щоб зробити навчання цікавим та корисним. Гравець може самостійно пройти шлях від старости громади до президента країни, розв’язуючи кейси, заробляючи ресурси та вирішуючи долю держави. 

Ці матеріали стануть чудовим доповненням для бесід про доброчесну поведінку як учителів з учнями, так і батьків із дітьми. Поготів завдяки доступному формату молоде покоління може самостійно знайомитися з ними.