НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Як задекларувати подарунок?
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія

Як задекларувати подарунок?

Зображення Unsplash

Що вважається подарунком для цілей декларування? Які пороги декларування для подарунків? У яких розділах слід зазначати майно, подароване декларанту або члену його сім’ї? Відповіді на ці та інші запитання — у цьому матеріалі.

🎁 Що вважається подарунком? Загальні правила.

 Подарунок — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою за мінімальну ринкову.

Подарунки вважаються доходом незалежно від їхньої форми (грошова або інша) та зазначаються у 11 розділі «Доходи, у тому числі подарунки», за умови перевищення порогу декларування. Це стосується також подарунків, які дарують члени сім’ї.

Відомості про подарунки отримані членами сім’ї (якщо вони зазначені у розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування») також зазначаються у цьому розділі.

Витрати на відпочинок (переліт, проживання тощо), лікування, освіту тощо декларанта або члена його сім’ї, оплачені третьою особою, вважаються подарунком у негрошовій формі, і мають бути задекларовані із зазначенням вартості подарунка.

Оплата третьою стороною витрат на відрядження декларанта для участі в публічному заході не є доходом.

🧮 Які пороги декларування?

 Подарунки у формі грошових коштів від однієї особи (групи осіб) зазначаються, якщо їхня сукупна вартість перевищує 5 прожиткових мінімумів (10 510 грн у 2020 році). Інші подарунки (наприклад, рухоме майно, транспортні засоби, нерухомість) зазначаються, якщо вартість одного подарунка перевищує 5 прожиткових мінімумів.

📑 Як у декларації зазначається подароване майно?

 Подарунок у вигляді цінного рухомого майна, транспортного засобу, нерухомості, нематеріального активу, цінних паперів, грошових активів чи інших об’єктів  додатково слід відобразити у відповідних розділах декларації:

  • 3 «Об’єкти нерухомості» (незалежно від вартості),
  • 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» — якщо вартість перевищує 100 прожиткових мінімумів (210 200 грн у 2020 році),
  • 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» (незалежно від вартості),
  • 7 «Цінні папери» (незалежно від вартості),
  • 12 «Грошові активи» — якщо сукупний розмір перевищує 50 прожиткових мінімумів (105 100 грн у 2020 році).

Тобто інформація про вище перераховані типи подарунків зазначається у розділі 11 “Доходи, в тому числі подарунки” та у відповідних інших розділах, в яких декларують відповідні типи майна.

👆 Що робити, якщо вартість подарунка перевищує 50 прожиткових мінімумів?

 Необхідно додатково вказати в блоці полів «Інформація щодо іншого правочину» розділу 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» відомості про договір дарування, на підставі якого набуто право власності на цей подарунок.

Інформація про видатки та правочини членів сім’ї в розділі 14 не зазначається.

📅 Що робити, якщо подарунок продано у звітному періоді? 

 Подарунок, який декларант або член сім’ї продав у звітному періоді, зазначається у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» двічі:

—  як вид доходу: “Подарунок у негрошовій формі” –  зазначається вартість подарунка (якщо вона перевищує 5 прожиткових мінімумів);

— як дохід від відчуження майна –  зазначається дохід від продажу подарунка (незалежно від розміру);

Якщо вартість подарунка перевищує 50 прожиткових мінімумів, його також  додатково потрібно зазначити в розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» — двічі в блоці полів «Інформація щодо іншого правочину» про:

— договір дарування, на підставі якого набуто право власності на подарунок;

— договір купівлі-продажу, на підставі якого припинено право власності на подарунок.

Інформація про видатки та правочини членів сім’ї в розділі 14 не зазначається.

Якщо у вас залишилися запитання про декларування подарунків, відповіді на них можна знайти в актуальних Роз’ясненнях НАЗК щодо декларування.

Маєте запитання щодо заповнення декларації? Реєструйтеся на онлайн-курс «Просто про е-декларування», або знайдіть антикорупційного уповноваженого вашої організації.

Розпочати заповнення декларації можна за посиланням.

Виникли запитання щодо роботи Реєстру? Напишіть нам на support@nazk.gov.ua або звертайтеся до Контакт-центру НАЗК за номером +38 (044) 200 06 94