НАЗК
UA 01103 Київ Бульвар Дружби Народів, 28
support@nazk.gov.ua
+38 (044) 200-06-94
logo
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Меню
Стан корупції в Україні: нове дослідження 2021 року
Офіс доброчесності
Просвіта. Взаємодія
Стан корупції в Україні: нове дослідження 2021 року

Стан корупції в Україні: нове дослідження 2021 року

Нещодавно Національне агентство з питань запобігання корупції, Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI) та компанія Info Sapiens презентували результати соціологічного опитування «Корупція в Україні 2021: розуміння, сприйняття, поширеність».

 

Спеціалісти Info Sapiens на замовлення НАЗК провели дослідження ще до початку повномасштабного російського вторгнення, проте його результати є надзвичайно важливими сьогодні. Саме зараз формується новий суспільний договір. Усвідомлення реального стану справ і настроїв населення, аналіз помилок, планування антикорупційної діяльності в довгостроковій перспективі — це те, що допоможе забезпечити прозору відбудову та європейську інтеграцію України.

 

«Наше завдання, особливо в умовах війни, створити в суспільстві стійке усвідомлення неприйнятності корупційних практик. Доброчесність має стати безкомпромісною цінністю нової України. Корупція — одна з причин, чому росія почала цю війну, тому що в України дійсно був образ корумпованої країни. Адже корупція — це продукт неналаштованої державної системи. Тому маємо так її налаштувати, щоби жоден наш сусід не наважився ніколи атакувати Україну. Тобто фактично це ще й безпекове питання», — зазначив Олександр Новіков, Голова НАЗК.


Що українці думають про корупцію

 

Аби отримати загальне розуміння ситуації, соціологи провели широке опитування українців. Окремо виділили групу підприємців. Дані дослідження підтвердили поступове зростання негативного ставлення до корупційних проявів в Україні. Сьогодні цей показник складає 49% у супільстві та 55% серед бізнесу. Сама ж корупція ввійшла в трійку найбільш серйозних проблем нашої держави.

Найгіршою українці вважають саме політичну корупцію на найвищому рівні (наприклад, в Уряді чи Верховній Раді). Понад 70% опитаних із обох груп назвали її дуже серйозною проблемою. На другому місці корупція в бізнесі (наприклад, під час взаємодії бізнесу та чиновників). А на третьому побутова (у школах і лікарнях). 

До речі, хоча повсякденну корупцію не вважають найгіршою серед усіх видів, майже половина учасників назвала її дуже серйозною проблемою. Крім цього, очищення медичної системи від корупції — перший пріоритет серед опитаних. На другому місці — робота із судовою сферою.


Як змінилося сприйняття корупції

 

Загальний показник сприйняття поширеності корупції знизився в порівнянні з 2017-м роком. Соціологи називають тенденцію помірно позитивною. Представники бізнесу в цьому аспекті мають більш позитивну думку, ніж інші опитані. Водночас цікаво, що підприємці вважають значно менш корумпованими саме ті сфери, до яких залучені. 

 

«Можливо, підприємці бачать більше корупції там, де вони не працюють, спираючись на інформацію від медіа чи знайомих. Саме так про інші сфери формується більш негативне враження, ніж про ті, де вони працюють і бачать реальний стан справ», — пояснив Дмитро Савчук, директор соціологічної компанія Info Sapiens.

 

Якщо говорити про залученість самих людей до корупційних практик, то загалом за останні 12 місяців ініціаторами корупційних відносин були 14,4%. Серед представників бізнесу цей показник нижчий утричі. Водночас 25,9% українців та окремо 12,1% підприємців були залучені до корупційних відносин у зв’язку з вимогою. 


Відповідальність за подолання корупції

 

Майже половина опитаних із обох груп уважає, що боротьба з корупцією в Україні насамперед завдання Президента та Офісу Президента. У п’ятірці також Верховна Рада, Кабінет Міністрів, НАБУ та НАЗК. Тобто громадяни покладають більшу відповідальність на центральні органи влади, ніж на спеціалізовані антикорупційні інституції. 

 

«Ми відстежуємо, наскільки населення розуміє, хто насправді відповідає за боротьбу з корупцією. Помилкове уявлення говорить про недостатню поінформованість людей щодо цієї теми — переконаний Дмитро Савчук. — Потрібно робити висновки, проводити освітні кампанії, покращувати комунікацію держорганів щодо своїх функцій, повноважень та обов’язків. Важливо, щоб люди розуміли, хто насправді відповідальний за ту чи іншу сферу»

 

Просвіта та взаємодія з різними суспільними групами — саме те, чим займається команда Офісу доброчесності НАЗК. На наших ресурсах є багато корисних матеріалів, а також можливостей для розвитку та самовдосконалення.

 

Про антикорупційну систему України (просте пояснення, хто ж відповідальний за боротьбу з корупцією) читайте тут — https://bit.ly/3SehaZZ 

Із повними результатами опитування «Корупція в Україні 2021: розуміння, сприйняття, поширеність» ви можете ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3SaLMLT